maandag 10 januari 2011

ons lekkerste soepje!

Was ik toch bijna het recept van ons lekkerste soepje kwijt!! Ik kon het nergens vinden. Niet tussen mijn kookboeken en niet in mijn receptentrommel. (die uitpuilt van de uitgeknipte recepten) Wat bleek, ik had het recept in mijn receptenboek geschreven. Ik werd helemaal blij toen ik het terugvond en heb gelijk de ingrediënten gehaald om de soep te kunnen maken.

Het is een behoorlijk kruidig en pittig soepje. Heerlijk om er bijvoorbeeld koriander-naan bij te ten. (Zelf gemaakt of uit de winkel.) Onze kinderen noemen het 'zadels', omdat de vorm daar aan doet denken.
Ik had deze keer alleen een probleem met de ingrediënten. Er gaat onder andere massala curry in. Ik gebruikte hier altijd tikki massala van conimex voor. Ik haalde dit bij de AH, maar het is uit het assortiment! Drie winkels later had ik het nog steeds nergens gevonden. Waarschijnlijk kun je het bij de toko krijgen, maar ik wilde de soep net op maandagochtend maken. Het enige tijdstip in de week dat de toko niet open is, buiten de zondag natuurlijk
Uiteindelijk vond ik bij de grote AH een zakje massala kruiden, waar je zelf een prutje van kunt maken met ui en knoflook. (staat op de achterkant van het zakje) Deze vervangt de massala curry nu.

Maar nu het héérlijke recept!
Wat gaat erin?
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 liter water
  • 2 winterwortelen
  • 2 aardappelen
  • 2 brokken verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 2 (zoete) uien
  • 2 spaanse pepers (zonder pitjes!)
  • 1 el. olijfolie
  • 2 el. massala currry (of tikki massala van conimex) ( of massala-prutje zoals boven beschreven)
  • 1 pakje kokoscrème 200 gr.
  • 50 gr. gemalen kokos
  • Ik doe er altijd nog een zakje soepgroente door en indien de soep te pittig is voeg ik nog een halve liter water en een bouillonblokje toe.

Hoe maak ik het?

  • De bouillon in heet water oplossen
  • wortel, aardappel, gember in heel kleine stukjes erbij.
  • Aan de kook brengen.
  • In een pan de knoflook, ui, en rode peper (klein gesneden) in olijfolie fruiten.
  • Massala curry toevoegen, tot uien zacht zijn.
  • Op zeer laag vuur de cocos-crème erdoor roeren.
  • Als de wortel en aardappel gaar zijn mag het bakmengsel erbij.
  • Als laatste komt de kokos-rasp erbij en ga je alles pureren.

Ik vind het altijd lekker de soep 's ochtends of een dag van tevoren te maken, zodat de kruiden lekker in kunnen trekken.

Hoop dat jullie ook genieten van dit soepje!!

1 opmerking:

Photo-copy zei

Jammer dat wij hier geen surinaamse/indonesische ingrediënten kunnen vinden. Zal weer eens de grens over moeten. ;-)