vrijdag 7 januari 2011

thema winter op de peuterspeelzaal.

Afgelopen week zijn we begonnen met het thema: winter. Zoals gewoonlijk starten we met een kleurplaat.

De boeken die we hierbij gebruiken zijn onder andere:

  • Nijntje in de sneeuw. Als Nijntje wakker wordt ziet zij dat het buiten wit is van de sneeuw. Ze kleed zich warm aan en gaat naar buiten. Ze gaat schaatsen en sleeën. Als ze een verdrietig vogeltje tegenkomt die het heel erg koud heeft, bouwt Nijntje een huisje voor haar.

  • Tomke-snie.(verhaaltje van de kalender) In dit verhaaltje gaat Romke een glijbaan maken voor Cornelia. Dit doet hij voor de voordeur van Cornelia en of dat wel een goed idee is...Als Cornelia de deur uit gaat glijdt ze uit en valt op haar rug. Het doet erg zeer. Tomke en Romke troosten haar door haar op de slee naar de winkel te trekken.De kinderen mochten zelf ook sneeuw maken. Met witte verf stempelden ze met hun vingers vlokjes op het zwarte papier. De één deed dat heel voorzichtig, de ander maakte een complete sneeuwstorm met sneeuwballen en smeerde alles er lekker onder. Sommigen hadden zo de smaak te pakken, dat ze nog een 2e vel papier wilden.
Vanochtend werd er i.v.m. de nieuwplannen in de loop van het jaar op ons speelplein een schuurtje afgebroken.
Het was het schuurtje waar altijd onze fietsjes, tractors, schepjes, emmertjes, auto's en de rest van het buitenspeelgoed in stonden. De kinderen volgden het op de voet! "juf, kijk! het dak is er af!", "Moet je zien juf, hij maakt het hok helemaal stuk!", "Wat doet ie nou!!!"
Ze gingen er zelfs voor in de vensterbanken staan, om het maar zo goed mogelijk te zien. Dit was natuurlijk niet helemaal de bedoeling...
1 opmerking:

het lieveheersbeestje zei

Wat spannend was dat! Hier in de wijk zijn ze met groep 1 en 2 naar een sloopplek vlakbij gewandeld om de sloop van twee flatgebouwen te bekijken...spannend hoor! Leuk om te lezen wat je met de peuters doet, ik ben thuis ook altijd aan het knutselen met de kinderen, al doen ze op school ook best veel. Sneeuw is natuurlijk een heerlijk thema en nu het echt gesneeuwd heeft kunnen de kleintjes ook begrijpen wat 'winter' is! (dat is wel eens anders geweest..lag er de hele winter geen ijs en sneeuw..).
Nog de beste wensen voor 2011 enne...veel succes met de sloffen. (misschien kun je ze laten vervilten in de wasdroger (of als je die niet hebt, bij de buren?)
Groeten Mama lieveheersbeestje.