donderdag 23 december 2010

TUTTI FRUTTI EN APPELCOMPOTE

Ik ben alvast met de allereerste voorbereidingen voor het kerstmenu begonnen. Het zijn twee bijgerechtjes die er alleen maar lekkerder op worden na mate de smaken langer in kunnen trekken. Ik maakte een tutti frutti, en een appelcompôte. ( Bij ons altijd appel-compost genaamd)

Wat gaat erin?

  • 200gr gedroogde abrikozen

  • 200gr gedroogde vijgen

  • 150gr gedroogde pruim

  • 2 stersanijs

  • 1 kaneelstok

  • 3-4dl zoete witte wijn.

Ik sneed alles in stukjes. De abrikozen en vijgen in vier stukken. (harde puntje even van de vijg) Ik had kleine pruimen, die gingen in tweeën. Daarna alles in een pan met de wijn, steranijs en kaneelstok en drie uren laten weken. Vervolgens 15-20 minuten zachtjes koken, zodat het vocht opgenomen wordt.


Voor de appelcompôte schil je 1500gr goudreinetten. De klokhuizen gaan eruit en de appel wordt in stukken gesneden. 50gr suiker, sap van een halve citroen, een kaneelstok en 1dl droge witte wijn gaan erbij (Als je er van houdt kun je er naar smaak rozijnen bij doen.) Zachtjes zo'n 20 minuten laten pruttelen. Zo nu en dan even roeren.

De tutti frutti en de appelcompôte kun je beide koud of warm eten.

Geen opmerkingen: