donderdag 9 december 2010

KERSTWERKJE

Op de peuterspeelzaal hebben we de kerstboom alweer staan. Het is jammer dat we dit jaar zo weinig tijd hebben voor dit thema. Ik vind het altijd zo gezellig. De kerstboom versieren met ballen, slingers en natuurlijk de lichtjes! Na het 'werken' gaan de gordijnen dicht en de grote lampen uit. We eten ons fruit en drinken ons drinken bij het licht van de kerstboom en twee 'nep'-kaarsen die op tafel staan. Als de buikjes gevuld en de monden leeg zijn gaan we kerstliedjes zingen. O denneboom, jinlge bell en de pyk dy sit sa bryk...We maken dit jaar een kerstlantaarntje met de peuters. We hebben prachtig glitterpapier in goud, rood en groen hiervoor. Per kind gebruiken wij een half A-4tje. De juffen hebben op de achterkant twee sterren getekend die de peuters mogen prikken. We vertellen erbij dat deze keer de ster mag blijven zitten, (meestal prik je iets om het vervolgens eruit te kunnen halen) maar dat het licht van het kaarsje straks door de gaatjes zal schijnen! Ter demonstratie gaan we met z'n allen in de inloopkast, deur op een heel klein kiertje en het licht uit. Ze vinden dit prachtig en er klonk een ooooh uit hun monden.
Daarna zijn ze enthousiast aan het prikken geslagen. Het voordeel is dat het deze keer iets minder precies komt waar de gaatjes belanden. Het is natuurlijk de bedoeling dat er een stervorm te zien is, maar alle extra prikjes geven nog meer een sfeer-effect. Dus ook erg leuk voor de jongsten!! Pas natuurlijk op met de prikpennen want ze zijn gevaarlijk scherp.
Met twee nietjes worden de lantaarntjes dicht geniet. Aan weerszijden een gaatje waar het hengsel van de glitter-pijpenragers doorheen gaat.(of je niet ze er aan vast) Wij deden er nog aan elke kant een kerstballetje aan.
De bodem werk je af door ze op meerdere plekken zo'n 1-1,5 centimeter in te knippen. je buigt de flapjes naar buiten en niet ze op een rond (groen) kartonnetje vast zodat er een kaarsje in kan staan. Wij gebruiken kaarsjes op batterijen.

Geen opmerkingen: