donderdag 4 november 2010

LAMPIONNEN MAKEN OP DE PEUTERSPEELZAAL

Op donderdag en vrijdag werk ik als leidster op een peuterspeelzaal in een dorpje vlak buiten de stad. We volgen natuurlijk de vaste thema's die je zoal in een jaar tegen komt: de seizoenen, vader-en moederdag ,valentijn, de feestdagen én uiteraard ook St.Maarten/11 november.

Elk jaar proberen we weer wat leuks te bedenken voor de kinderen. Belangrijk hierbij vinden wij dat de kinderen zoveel mogelijk zelf kunnen doen, dat het een klein en een lichtgewicht lampionnetje is waarmee ze graag op stap gaan. Deze keer maken we één van een plastic hoesje, die je in een map gebruikt. Je hebt hiervoor wel een stevige versie nodig, anders is er geen model in de lampion te krijgen.

De kinderen mogen het hoesje met twee handen open houden en een aantal kleuren verf uitzoeken die "juf"er dan om de beurt voor hun in laat druppelen. Niet te weinig, want dan kun je niet het hele oppervlak van het hoesje vullen en blijft het transparant. Maar ook niet teveel, want anders zakt de verf allemaal naar beneden. Als de verf in het hoesje zit, vouw je de bovenkant met een klein randje om en niet je 'm met een stuk of 4 nietjes dicht. En dan kan het leuke werk beginnen!!

Het kind mag de verf in het hoesje verdelen, zodat je er nergens meer doorheen kunt kijken. Dit kun je bijvoorbeeld met een deegroller doen, maar met de vingers/handen is misschien nog wel veel leuker! Fantastisch om te zien dat meerdere kinderen verbaast zijn dat ze geen vieze vingers krijgen. Er was zelfs één kindje bij die het optilde om te kijken of de tafel niet vies werd! Hierna kun je het hoesje oprollen en 'm boven en onder vast nieten. Nog even een ijzerdraadje er aan voor het lampje en klaar is de basis van je lampion!

Je kunt aan de gaatjes, waarmee het hoesje normaal in de map blijft zitten, allerlei versieringen hangen die de peuters zelf uitgeprikt hebben. Maar het is ook leuk om er kleine herfst-stickertjes op te plakken. Als we in de kring zitten gaan de lichten uit en mogen de kinderen om de beurt met de lampion in hun hand zingen. Zo oefenen ze gelijk goed, want er moet op 11 november natuurlijk wel goed snoep gescoord worden!!

1 opmerking:

petrie zei

Hoi Petra,
Leuk deze lampion, ook erg leuk om te doen. Ik heb hem een paar jaar geleden eens met berber samen gemaakt.Jij hebt er ook nog leuke versieriungen en lintjes bij gedaan...superleuk Zet hem op mijn lijstje voor volgend jaar! Gr Petrie