dinsdag 26 april 2011

twiet, twiet

Achterop de LOESJE-kalender stond:

Met een whiteboardmarker kan je tekeningetjes of gedichten op je raam schrijven.
Zo verfraai je gemakkelijk saaie uitzichten.

Dit liet Mirthe zich geen twee keer zeggen! Op het raam hebben wij met een zuignap een vogelvoerhuisje geplakt zitten. Regelmatig komen er pimpel- en koolmeesjes even snoepen van het lekkers.
En kijk eens wat er vandaag voorbij kwam vliegen!! Nu hebben we wel héle byzondere vogeltjes op bezoek!!

zondag 24 april 2011

Pasen!!

Wat hebben we toch een geluk met dit prachtige weer op deze vrije dagen!! écht genieten!
We konden zelfs ons ontbijtje buiten doen. Lekker zo'n croissantje, sapje en niet te vergeten de eieren.
Deze keer had ik geen eieren verstopt, maar chocolade lieveheersbeestjes en kevertjes. Hoe oud je ook bent, het blijft leuk ze op te zoeken...en ja hoor traditiegetrouw kunnen we ook nu de laatste niet vinden! Het is elk jaar weer hetzelfde. Met z'n vieren zijn we de tuin door gegaan, maar dat heeft niet mogen baten. Herken je dat??


Vandaag hebben we de eieren niet beschilderd, maar hebben we erop getekend met gekleurde fijnlijners (stabilio) echt een aanrader!! Het is zó leuk om te doen. Je kunt er heel gedetailleerd mee werken.

Mirthe haar paaswens.....Peace!

En ook Thimo zijn ei past helemaal bij hem!!


Lieve bloglezers geniet van al het moois van pasen...

*noflike peaskedagen!!*

donderdag 21 april 2011

Lino 2.....Bezoek uit onverwachte hoek...!!

En hier dan de tweede afdruk van mijn lino. Deze keer heb ik wat meer verf gebruikt en is het resultaat een stuk beter geworden. Ik moet zeggen dat ik het ontwerpen en het gutsen de leukste onderdelen vind om te doen. Ik denk dat ik de volgende keer de lino-snede ga beschilderen en als eindresultaat ga gebruiken. Eens even denken wat ik dan kan gaan maken...
**********************************************************************************

Tussen de middag hebben Thimo en ik heerlijk buiten in het zonnetje gegeten.

Tot mijn grote verbazing zag ik tussen vier kleine keitjes iets rechtop de grond uit steken. Op de knieën hebben we gekeken wat dit toch is. In eerste instantie dachten we aan een worm, maar heet diertje heeft geen ringen, maar wel twee tentakeltjes/voelsprietjes en "oogjes".

Zo nu en dan danste het beestje heen en weer, een heel grappig en maf gezicht! Ik denk achteraf dat ie bezig was om voor- of achteruit te komen, maar dat dit niet lukte. Er zat geen milimeter verschuiving in het diertje. Thimo wilde hem helpen door 'm eruit te trekken, maar dan zou ie in tweeën breken en het niet redden.

Nu een dag later weten we dat ie het zo wie zo niet heeft gered. Vanochtend lag ie uitgedroogd en vlak op de stenen...

Weten jullie wat het is?


(geniet lekker van je extra lange én zonnige weekend!!)

woensdag 20 april 2011

afscheid... (+ lino-1)

...........Dag lieve Pluis..........
Je was ons super lieve, aanhalige, knuffelkonijn.
.....................................................................................................................Lino-afdruk nr.1. Iets meer verf misschien?! Wordt vervolgt.


maandag 18 april 2011

lino-snede

Ik merk dat zodra het zonnetje buiten schijnt de frequentie van het bloggen wat afneemt, herkennen jullie dat? Je hebt weer hele andere bezigheden in en om het huis, ook fijn!! Maar tussendoor en 's avonds maak ik toch wel even wat tijd vrij om even lekker te "prutsen". Ik heb nu een lino-snede van ongeveer 35 cm doorsnee bijna af. Ik hoop dat ik morgen een eerste afdruk kan maken! Al kletsend met mijn schoonmoeder (vroeger handvaardigheidsdocente) bleek dat zij nog een drukpers heeft staan!!! Ik mag 'm binnenkort ophalen en gebruiken. Dat is nog eens mazzel hebben of niet dan! Ik zal dan wel mijn formaat een beetje aan de pers aan moeten passen want rond en zo groot dat gaat natuurlijk nooit lukken! Ik zal jullie het resultaat van de afdruk zo spoedig mogelijk laten zien!!

vrijdag 15 april 2011

pasen op de peuterspeelzaal: paasmandje

Afgelopen week hebben we met de peuters een heel eenvoudig paasmandje gemaakt. We gebruikten hiervoor een vierkant stevig papier van ongeveer 23x23. De peuters mochten één kant met allerlei verschillende kleurtjes beschilderen. Daarna hebben de juffen het in elkaar gezet, zie foto.


Om ze nog leuker en vrolijker te maken prikten ze per kind twee eieren uit. Best een pittig klusje, maar de meesten lukte het wel en anders kregen ze een beetje hulp van ons. Ook maakten we met een papierstrook een handvatje.


Komende maandag en dinsdag mogen de kinderen zelf hun mandje vullen met papierstrookjes/stro en daar chocolade-eitjes, een paashaasje en een kuikentje in verstoppen...ook mogen de mandjes mee naar huis. maar of het lekkers de paasdagen gaat halen? 'K weet bijna wel zeker van niet!!


Heel erg leuk en onverwacht werd één van de peuters opgehaald door mama én.....een konijntje. (of was het de paashaas??) Iedereen wilde dat schattige pluizebeestje wel even aaien!

Halverwege volgende week gaan we aan de slag met een kadootje voor moederdag. Deze is dichterbij dan je denkt. Het is jammer dat moederdag in het tweede weekend van de mei-vakantie valt. De kinderen moeten het kadootje wel erg lang verstoppen, maar het is niet anders.

woensdag 13 april 2011

uitslag GIVE-AWAY !!

Gisteravond heb ik voor alle deelnemers een briefje gemaakt en in het etuitje gestopt. Ik had beloofd dat als Thimo uit school zou komen hij de winnaar mocht trekken.
Daar zaten we dan met z'n tweetjes. Het etuitje tussen ons in. We hadden er helemaal zin in en vonden het zelfs een beetje spannend!!.... Na overleg hadden we besloten dat we steeds één voor één een briefje eruit zouden halen en dat de laatste de winnaar zou zijn. En zo deden we het!!
INGE van het blog: BAKPARADE was het laatste briefje!! (ook leuk om haar eens te bezoeken!)


*gefeliciteerd*gefeliciteerd*gefeliciteerd*gefeliciteerd*gefeliciteerd*gefeliciteerd*


Inge wil je jouw adres even naar me toe mailen ? (petra.quarre@home.nl)

Dan kan ik het zo spoedig mogelijk naar je toesturen!!!

Ik wil de andere blogmeiden bedanken voor het meedoen en wie weet hebben jullie bij een volgende give-away meer geluk!

maandag 11 april 2011

mozaïken

Een tijdje terug hebben we met een stel meiden op Mirthe's verjaardagfeest een mooie mozaïktegel gemaakt. Ik kocht voor ieder een heel ondiepe betonnen schaal. (ongeveer 20x20 cm). Ik had kleine tegeltjes in antraciet, zilver en wit (1x1 cm), restjes van de badkamer. Ook had ik glasbollletjes gekocht (action) waarvan één kant plat is in verschillende kleuren. (verschillende blauw/rood/groentinten) Eerst mochten de dames schuiven met de materialen om zo te bepalen welk ontwerp ze wilden gaan maken.
De bodem van de schaal smeerden ze in met een dun laagje tegellijm. Hierin konden ze de bolletjes en tegeltjes drukken. Vervolgens keken ze een filmpje en gingen ze eten. In die tijd kon de lijm mooi drogen.

Vlak voor ze naar huis gingen hebben we de tegels gevoegd. We gebruikten lichtgrijs voegsel in de tint van de schaal. Wie wilde mocht de tegel bij ons laten drogen en een dag later ophalen, maar de meeste meiden stapten in de auto met de tegel op schoot. Het blijft altijd het leukst om je resultaat mee te kunnen nemen en thuis gelijk te kunnen laten zien!! Ze waren allemaal héél verschillend en erg mooi geworden! Ik had de rechter van de twee gemaakt als voorbeeld en om de materialen uit te proberen. Mirthe maakte het hart!
We hebben ze een tijd in de kamer gehad. We zetten er 's avonds een kaarsje voor (in een lage houder) dat had een heel mooi glimmend/glitterend resultaat.

Vanochtend heb ik ze meegenomen naar de tuin en kregen ze daar een plaatsje tussen de klimop!!

donderdag 7 april 2011

GIVE-AWAY!!!

Nog geen half jaar geleden begon ik met mijn blog NOFLIK NIFELJE. Ik had eigenlijk geen idee waar ik aan begon. Leuk wat dingetjes maken en zo nu en dan een berichtje publiseren was mijn doel. En nu staat de teller vlak over de 10.000 bezoekers. Dat had ik echt niet kunnen verzinnen, maar ik vind het fantastisch!! Ik wil jullie, lieve bloglezers dan ook erg bedanken voor jullie belangstelling. Ik plaatste de afgelopen tijd 152 berichten. Bakken, koken, knutselen, huis-tuin-en keukenberichten, over de kids thuis of op het werk, het kwam allemaal voorbij. Ik kreeg 291 reacties, waar ik altijd erg van geniet. Blijf dit vooral doen!! Er ontstaan zelfs bepaalde "blog-vriendschappen". Creatievelingen die heel regelmatig langskomen en reageren en waar ik andersom ook graag op "visite"ga voor mijn dagelijkse portie inspiratie op watvoor gebied dan ook. Ik vind het ook geweldig dat de grenzen en afstanden van landen vervallen. Iedereen is even dichtbij. Nederlanders, Belgen, Duitsen, Fransen, Australiërs, Thai, Slovenen, Engelsen en Russen (en vele andere landen) komen zomaar langs... Het bericht dat de meeste aandacht kreeg is: ZELF EEN PRIKBORD MAKEN. Ook BLOEMBOLLEN OP DE PEUTERSPEELZAAL, en KERSTBALLENVOUWEN deden het erg goed! Het meest bezochte recept was KERRIE-ZUURKOOL-SCHOTEL, en terecht het is ook zo lekker! De 10.000-ste wil ik graag vieren met en GIVE-AWAY!!!! En wel met dit etuitje. Ik heb het van vilt gemaakt en versierd met lint. De afmeting is opengeslagen 20x20 cm (dicht dus 10x20 cm)
Binnenin heb je twee vakjes, waar je iets in kunt stoppen. Ga alvast maar bedenken waar je het voor zou willen gebruiken...)
Links: Detail binnenkant. rechts: detail buitenkant.


Ik heb er alvast drie pakjes wierook ingestopt voor je (de moeder's geuren, wereldwinkel) zodat het pakje ook nog eens lekker ruikt!


Hoe doe je mee?

*Laat onder dit bericht een reactie achter. (ben je ook al volger?)

*Ik zou het leuk vinden als je een link plaatst op je blog (als je die hebt) maar dit hoeft niet.

Uit alle reacties zal ik op woensdag 13 april een winnaar trekken. Kortom: DOE MEE!


*noflike* dag verder

woensdag 6 april 2011

zelf een sjaaltje haken

Ik heb een mooi beetje nep-leren- jasje. Het is niet al te dik, dus besloot ik er een sjaaltje bij te maken. Ik maakte het van jeans-kleurige wol van het merk tweed color en haakte met haaknaald dikte 5. Het is een lekker losse en luchtige manier van haken, waardoor het gemakkelijk en soepel draagt. En het gaat ook nog eens lekker snel! Je komt deze manier van haken (weet de naam er niet van) regelmatig tegen. b.v. bij ingthings. (zie zijbalk links voor de link) maar ook worden op deze manier wel boodschappen-netjes gemaakt om mee te nemen naar de supermarkt.
Ik kon het niet laten om het sjaaltje nog wat te pimpen met bloemen gemaakt van spijkerstof.


Leuk voor als het zonder sjaal nog net iets te koud is of om een eenvoudige sweater o.i.d wat op te leuken...

dinsdag 5 april 2011

Thema pasen op de peuterspeelzaal

We zijn begonnen met het thema Pasen! We hebben slingers geregen van paaseitjes in allemaal mooie kleurtjes. Ik had thuis in twee maten een heleboel paaseitjes uitgeknipt. In elk ei prikte ik twee gaatjes boven elkaar. Ook knipte ik linten voor, van stof (action), want op kadolint wil het niet lekker schuiven. Aan het uiteinde maakte ik een dubbele knoop en ik deed er ook vast een naald (met stompe punt) aan die ik met een knoopje vastmaakte. Zo was alles mooi start-klaar en konden de kinderen gelijk beginnen met rijgen. Op het eerste eitje zette ik de naam van het kind.
Het is belangrijk dat je de kinderen goed laat zien dat ze door beide gaatjes moeten rijgen. Op deze manier komen de eitjes plat te liggen en komen ze mooi onder elkaar. Ook liet ik zien wat er gebeurt als je maar één gaatje rijgt.


Ze vonden het erg leuk om te doen en ik vond het knap hoe snel ze door hadden wat de bedoeling was. Het is toch weer anders dan anders en zeker voor de jongere kinderen best een uitdaging! En kijk eens hoe mooi en vrolijk het resultaat geworden is!

We gaan ze voor het raam hangen. Het begin van de paassfeer is er!


liedje:

(op wijs van ïk zag twee beren")


Ik zag twee hazen vlak voor pasen

zittend in een weiland

met een mandje vol met eitjes

aan het schilderen

met z'n beidjes

kijk eens hier

kijk eens daar

nu zijn alle eitjes klaar!

zondag 3 april 2011

jaloezie

Kun jij ook zó jaloers zijn op een kat? Nou ik wel!! Wat lijkt het me héérlijk om zo nu en dan eens een dagje zo enorm lui te kunnen zijn als zij...
's Ochtends beginnen met zonnebaden in de vensterbank, daarna een paar brokjes naar binnen werken en dan vervolgens op je dooie akkertje naar een ander lekker slaapplekje slenteren.

Op je route krijg je een heerlijke knuffel van je baasje, vergezeld met een reeks liefhebbende woordjes...Als je op je favoriete stoel springt zie je dat je niet de enige bent. Je wurmt je tussen je liefste maatjes. Je voelt hun warmte, deelt een likje uit en krijgt een poetsbeurt terug.


Eén van je vrouwtjes versiert je met haar haarstrikje. Het kan je niets schelen. Je slaapt onverstoorbaar verder...

Zo nu en dan als ik moe ben of alles eventjes zat ben, kan ik jaloers zijn op het relaxte poezenleventje. Héél even dan, want van mijn eigen leven wil ik natuurlijk ook niets missen!

vrijdag 1 april 2011

De boom in!!

Mirthe zit in het eerst jaar van het Technasium. Het is een vrij nieuwe opleiding. De eerste afgestudeerden zijn er al in de grote steden, maar bij ons bestaat deze opleiding nu voor het tweede jaar. Je kunt de opleiding op HAVO en VWO niveau doorlopen en is vooral geschikt voor kinderen die goed scoren op de exacte vakken en die nieuwsgierig zijn naar hoe dingen werken en hoe iets in elkaar zit. Het is geen beroepskeuze. Je hebt een standaard lesrooster met de vakken die je op het HAVO/VWO ook hebt. Wel heb je vier uren in de week O&O. Onderzoeken en Ontwerpen. Elk blok (dit zijn er drie of vier per jaar) heb je een andere opdracht. De eerste opdracht van dit schooljaar was het ontwerpen van een spel voor diabetespatiëntjes. Een kinderarts vertelde wat voor ziekte het is en hoe je er mee om moet gaan. De kinderen met diabetes moesen tijdens het spel iets leren over de ziekte en wat het inhoudt om de ziekte te hebben. In groepjes van 4-5 leerlingen gingen ze aan de slag. Nadat alles uitgedacht was en de leerlingen het spel gemaakt hadden moesten ze het spel presenteren aan de leraren, mede-leerlingen, ouders, de kinderarts en kinderverpleegkundige. Het was heel erg byzonder om te zien wat zulke jonge kinderen kunnen bedenken en maken en dat vervolgens ook nog (redelijk relaxed) voor een microfoon aan een volle zaal uitleggen. De ideeën van de verschillende groepjes gaan op termijn in één spel verwerkt worden en gaat dan naar alle waarschijnlijkheid op de kinderafdeling gebruikt worden. De tweede opdracht ging over BMI (verhouding tussen gewicht en lengte)en over gezonde voeding. In groepjes moesten ze een gezonde snack ontwikkelen en presenteren. Ook moesten ze verantwoorden waarom een bepaald ingrediënt er wel of juist niet in zat. En nu zijn ze begonnen met hun derde opdracht. Een vleermuizenkenner heeft hun vanalles over vleermuizen verteld. Waar ze leven, hoeveel er zijn wat voor soorten en hoeveel soorten er zijn, wat ze eten, hoe ze daar aan komen. Ook vertelde hij over het geluid dat ze maken en dat wij als mens dit geluid niet kunnen waarnemen. De opdracht voor de leerlingen is om een vleermuiskast te maken. Kortom handen uit de mouwen en zagen, timmeren en schilderen maar. Wij wonen nog geen 100 meter van de school en tegenover een natuurgebied(je). Er schijnen vijf soorten vleermuizen voor te komen. Zomers zie je ze bij schemer wel tussen de bomen heen en weer schieten. Het vleermuizenkastje van Mirthe haar groepje heeft ze hier opgehangen.
Het is een platte kast waar de vleermuizen van onderen in kunnen klimmen. Het gedeelte in het midden van de kast dat nog licht-gekleurd is, hebben ze beplakt met zand. Dit om te voorkomen dat de vleermuizen er net zo hard weer uitglijden als dat ze erin gekomen zijn. Onderaan hangt een smal plateautje. Dit is om de poepjes op te vangen, waardoor je kunt zien dat je kast bezoek heeft gehad.

Ik ben zeer benieuwd of er vleermuizen op af zullen komen. Zou echt heel leuk zijn!!

We houden jullie op de hoogte!