woensdag 13 februari 2013

driehoek ( 44e van 365 dagen ) en schuddepotjes!

door: Petra
(wat lijkt ie scheef te zijn, maar dat komt door de foto..)
                                       ----------------------------------------------------------
                                         
                                            "SCHUDDEPOTJES!!!!"

Met de peuters maakten we deze schuddepotjes, zoals wij ze hier noemen.

Allereerst maakte ik van elke peuter een foto voor er in. De één ging gelijk in een pose staan, de ander vond het maar helemaal niks en haalden we over met een grapje en bemoedigende woorden. Uiteindelijk had ik van iedereen een geslaagde foto!

Ik printte ze uit en haalde ze door het lamineerapparaat om ze vervolgens weer met een klein randje er om heen uit te knippen. De ouders hadden al potjes gespaard en ze schoon, met deksel en zonder etiket bij me gebracht. De onze zijn allemaal de grote maat van olvarit.
In eerste instantie was ik van plan om de foto aan de binnenkant van het potje tegen het glas aan te plakken, maar dit wilde niet, omdat het potje te rond en de gelamineerde foto te stug was. het schoot steeds weer los.
Nu heb ik de deksels licht opgeschuurd en met watervaste secondenlijm de foto's op het deksel geplakt. (nadat er toch regelmatig nog een foto los schoot, zitten ze nu gelukkig allemaal vast)

"mijn peuters"!! wat een mooi stel!
Ook de vulling was best even zoeken. Ik las dat vaseline met water mengen erg mooi is, omdat de sneeuw dan langzamer naar beneden dwarrelt. Bij de apotheek hoorde ik dat dit dertig (!) euro de liter kost. Zwaar boven budget natuurlijk en een afgekeurde fles was er helaas ook niet. Op school had ik nog een pakje korrels die je met wat water in levensechte sneeuw om kon toveren. Het resultaat was práchtig. Gave witte sneeuwvlokjes die langzaam aan naar de bodem van het potje dwarrelden. Helaas bleek deze sneeuw geen eeuwig leven te hebben. In de loop van het weekend werden de vlokjes steeds kleiner om vervolgens zo goed als helemaal in een "wit drapje" te veranderen...
Baby-olie las ik ergens anders weer, zou net zo goed werken als vaseline, maar bleek ook geen succes.
Uiteindelijk hebben we nu verschillende kleuren glitters, sterretjes in ijstinten en fijn geraspte witte kaars gebruikt. Dit werkt prima!


De kinderen vonden het erg leuk om de glitters en sterretjes uit te zoeken en samen met water in de potjes te doen. Maar het aller mooiste moment was toch wel wanneer we hun foto ondersteboven in het potje lieten zakken. Hilariteit!!
En daarna??!! Schudden maar!!
Wel voorzichtig en aan tafel natuurlijk, want de potjes zijn wel van glas...

7 opmerkingen:

Pauline zei

Wat een waanzinnig leuk idee! Ik denk dat je met deze uitleg een heleboel, peuter- en kleuterleidsters en ook mama's en oma's heel veel plezier doet.

Nicole Maaksels en meer zei

Ik ben ook al eens tegen het probleem van de watersamenstelling aangelopen en daarom maar geen schuddepotjes gemaakt. Dit is dus een prima (lees: goedkope) oplossing... erg leuk! Dat idee van de gelamineerde kinderen vind ik echt een vondst!

Rita Russe zei

amaai da's mooi gedaan

Willemien zei

Wat zijn de potjes leuk geworden!!! Super zo!!

Liefs Willemien

Kiek zei

Ik heb weleens gehoord dat je glycerine moet toevoegen aan het water zodat het langzamer dwarrelt. En glycerine is redelijk betaalbaar..................
Superleuk idee met die foto's. Jaren geleden ook eens van die potjes met mijn eigen kinderen en met de peuters gemaakt. wij gebruikten gewoon klei.

Groetjes Kiek

Helmi zei

Geweldig, wat zulle ze blij zijn met het resultaat.

Sofie zei

Supertof idee!