dinsdag 20 september 2011

Er is er één jarig, hoera!!!

 Mirthe is 13 jaar geworden! Dé verjaardagstaart was deze keer een home-made frambozentaart. (aangevuld met de traditionele en altijd weer lekkere monchou-taart en appeltaart)

 Wat gaat erin?
  • 125g zachte roomboter in kleine stukjes
  • 200g witte basterdsuiker
  • 250g bloem, gezeefd
  • 2 eierdooiers
  • 2 doosjes diepvriesframbozen (ik zou een volgende keer kiezen voor één diepvries, en één vers om de taart mee te versieren. Ziet er wat mooier uit  Uit de vriezer zijn ze toch wat flubberig en minder als decoratie.
  • 50g witte chocolade in stukjes
  • 1 bakje mascarpone (250g)                                                                                                                    
 Hoe maak je 'm?
  • In een kom de boter en 125g suiker tot een glad mengsel roeren. Bloem erdoor mengen en met de vingertoppen tot een kruimelig deeg maken.
  • Dooiers + lepel water toevoegen, snel tot een deeg kneden. Maak er een bal van, doe deze in folie en leg een uur in de koelkast. 
  • frambozen laten ontdooien.
  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een ronde lap, iets groter dan de taartvorm (28 cm)
  • deeg in een ingevette vorm leggen
  • Leg een stuk bakpapier op het deeg en doe de steunvulling erin. (bv. gedroogde peulvruchten)
  • 15 minuten in het midden van de oven bakken, vulling en bakpapier verwijderen en nogmaals 10 minuten bakken. (goudbruin)
  • chocolade au-bain-marie smelten (wil niet echt goed met witte chocolade vind ik, misschien is witte chocopasta een prima vervanger) en over de taartbodem verdelen en laten stollen
  • één doosje frambozen fijn prakken en vermengen met de mascarpone en de rest van de suiker
  • frambozenmengsel over de taartbodem verdelen en gladstrijken. Met het andere pakje, of verse frambozen kun je nu de taart versieren. Wij pimpten de taart nog extra met zachte zilveren parels (ah)
  • kaarsjes aan, de jarige de kaarsjes weer uit laten blazen (rare gewoonte eigenlijk) en onder het genot van een kopje koffie of thee of een glas limonade, heerlijk genieten van deze héérlijke taart !!
Mooi, lekker en ö zo gezond: spiesjes met komkommer (in de lengte met een kaasschaaf snijden en vervolgens halveren) cherry-tomaatjes en een bolletje mozzarella. Lekker met versgemalen 4-seizoenen-peper en Italiaanse kruiden.

Een variatie hierop is al even eenvoudig te maken...Een spies met komkommer, een blokje kaas en een rode druif. Doet echt ouderwets aan vind je niet? maar is nog steeds erg lekker. (Ditmaal geen peper en kruiden.)

  Dat ziet er wel heel feestelijk uit op je verjaardagstafel!!

5 opmerkingen:

De Merle zei

Van harte gefeliciteerd Mirthe! (en moeder natuurlijk en vader en broer en...allemaal)
Je taart ziet er lekker uit zeg! Helaas ben ik niet zo'n taartenbakker. Maar je spiesjes
houd ik in het achterhoofd voor een feestje binnenkort.
Fijne dag nog allemaal!
Karin

Marjanne zei

gefeliciteerd! en wat ziet sat er allemaal overheerlijk uit!

Helmi zei

Gefeliciteerd, dat ziet er heerlijk uit. Laat het smaken!
grt, Helmi

Petra zei

Hieperdepiep!!!

Silke had laatst de "allerlekkerste traktatie ooit" op school: een prikker met kaas, komkommer, druif, appel, mandarijn etc.
Eindelijk eens iets anders dan snoep en kadootjes.
Denk dat ik net een goed idee heb opgedaan voor Silke traktie.... thanks!

Jolanda zei

Wat heerlijke hapjes!

Gefeliciteerd!