dinsdag 2 april 2013

(juiste?) spoor...( 92e van 365 dagen ) én heerlijke zalmquiche!

door: petra
----------------------------------------------------------------------------------------------



Zalmquiche met venkel en tuinkruiden (uit boodschappen)

Deze móet je echt eens gaan proberen. Als je van zalm houdt natuurlijk!!

Wat gaat er in?

Bodem:

  • 150 g kruimelige aardappels, geschild en in blokjes
  • 225 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
  • 1 tl kerriepoeder
  • 100g boter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
vulling:
  • 1 venkelknol, in smalle repen
  • 1 blik (rode) zalm (400 g) uitgelekt en schoongemaakt
  • 200 g  gerookte zalm, in repen gesneden
  • 2 el gehakte (verse) dille
  • 4 eieren
  • 250 ml kookroom
  • 1 el (vers) gehakte bieslook
quichevorm van 26 cm doorsnede, ingevet


Hoe maak je het?

  • aardappelen in 15 min. met wat zout gaar koken
  • afgieten, weer in de pan, pureren tot glad mengsel, laat afkoelen
  • doe bloem en kerriepoeder in kom, wrijf de boter er door tot er een kruimelig mengsel ontstaat
  • kneed met een vochtige hand de aardappelpuree en het ei er door tot een deegbal (indien nodig voeg twee eetlepels water toe)
  • rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot  een circel van 30 cm doorsnede en leg deze in de bakvorm. Snijd de deegranden bij en zet een uur, afgedekt, in de koelkast
  • oven voorverwarmen op 200 graden
  • prik de deegbodem hier en daar in met een vork
  • verdeel de zalm, de venkel en de gerookte zalm over de bodem
  • strooi er de dille over
  • klop de eieren los met kookroom, bieslook en peper
  • giet dit mengsel over de vulling
  • bak de quiche gaar en goudbruin in 40-45 minuten
Ik smokkelde een beetje met de bodem (tijdnood, want hij is vast  heel lekker!) Ik gebruikte plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer en strooide daar, toen het deeg in de vorm zat,  wat kerriepoeder over.

Écht super lekker...

Fijne dag!

2 opmerkingen:

Unknown zei

En lekker was ie!!

Klazien zei

Die zalmtaart lijkt me erg lekker, ik ga het recept bewaren!!! Je hoort hoe het smaakt.