dinsdag 2 oktober 2012

lampion voor St. Maarten of Halloween!!!!


Op de peuterspeelzaal zijn we al helemaal in herfst, halloween en st. Maarten-sfeer.


In een hoepel die aan het plafond hangt, maakte ik met draad een spinnenweb. Eén spin zit in het web, maar de ander hangt aan een draad naar beneden, boven de tafel (zie bovenste foto)...spannend!!


We maakten een mooie spinnenwebkleurplaat. In het randje voor het raam sparen we flesjes, die we gaan omtoveren tot een lampion.


Natuurlijk versieren we het lokaal...


Erg leuk om bij het thema te gebruiken is het boek: De spin die het te druk had van Eric Carle. De draden van het spinneweb kun je hier écht voelen!!
De twee stoffen spinnen die je ziet zijn handpoppen. (ooit gekocht bij de IKEA)
Ook is het Fryske boek: It grutte Koesboek, erg leuk om voor te lezen. Het verteld hoe allemaal verschillende dieren slapen.


In het dorp waar ik werk is er dit jaar voor gekozen om een halloween-feest te organiseren i.p.v. st. Maarten. Ik besloot om een lampion te maken in het halloween-thema, zodat een ieder kan kiezen wat ie wil gaan doen met zijn peuter.


Wij gaan een vleermuis-lampion maken!


De peuters mogen uit allerlei kleuren twee vleermuizenvleugels kiezen. De kinderen die al langer kunnen prikken mogen ze beide uitprikken (op meerdere ochtenden wel te verstaan). De anderen prikken er één, daarna  helpen wij door de vleermuisvleugel samen met de "mee-knip-schaar" uit te knippen. Zo kunnen ze toch zelf zoveel mogelijk doen.


De flesjes gaan we met stukjes vliegerpapier in allerlei verschillende kleuren beplakken. Hier worden de twee vleugels strak omheen geniet zodat ze vastklemmen.


Ik gebruik gekleurde wiebeloogjes van de Xenos.


De kinderen mogen zelf weten of de vleermuis wakker en rechtop is, of dat ie slaapt en op de kop hangt.


Met een pijpenrager maakte ik het haakje , zodat je 'm straks aan de welbekende lampe-stokjes kunt hangen!


De thematafel is ondertussen alweer wat omgetoverd. Er hangt een tak boven met spokenlichtjes en een tak met appeltjes uit mijn appelboom van thuis. Een uitgebloeide, maar zo mooi verkleurde hortensia, kastanjes, kallebassen, bladeren, nep-paddestoelen, themakaartjes, takjes en stammetjes, vanalles vind je er. Natuurlijk mogen de kinderen zelf spulletjes mee nemen van thuis om de tafel nóg mooier te maken.


Een erg leuk boek bij het thema halloween is: Het griezelfeest.


Mirthe maakte voor mij van kastanjes een kabouterfamilie met huisdier. De peuters zijn er dol op!


Bij de Xenos kocht ik ook een zakje spinneetjes, die de kinderen zelf mochten verstoppen op de herfsttafel.


Ik kon het niet laten om zo'n traditioneel spinnenweb te maken van kastanjes, satéprikkers en wol.
Zó leuk om te doen....Normaal begin je gelijk vanaf de kastanje. Ik liet iets ruimte. Mocht je dit ook willen plak dan de eerste ronde wel even vast met een drupje secondenlijm, anders verschuift alles steeds naar binnen.


Als je nog geen inspiratie had, hoop ik dat je die nu gekregen hebt!!

7 opmerkingen:

Willemien zei

Super Petra!! Vorig jaar moest je het nog doen met een herfst'bak'. Dit is toch heel wat leuker en gezelliger!!

Veel knutselplezier met de peuters!!

Groetjes Willemien

Kris zei

mooi en gezellig!

100%heppie zei

Wat een heerlijk thema is het toch ! Wij zitten volop in het thema van de kinderboekenweek, waardoor, helaas, de herfst nog even moet wachten...

Riri zei

Nou wat een gezelligheid! En lekker herfstig :-)

Nicole - Maaksels en Meer zei

Heel erg leuk allemaal. Wat kun je je lekker uitleven met de peuters he?! Bij Joran in de klas (groep 2) ook nog even de kinderboekenweek maar na de herfstvakantie gaan ze ook "los" in de klas met het herfstthema. Ik ben al vast wat paddestoelen aan het haken!

Tante Jannie zei

Wat ontzettend leuk!

BIEN MAAKT zei

Ah leuk hoor!!
Je maakt er veel werk van!