zondag 18 augustus 2013

Hartige taart met ui




Vandaag kwam mijn moeder terug van vakantie.  Ik haalde haar van de trein en traditiegetrouw blijft ze hier dan gezellig eten.
Vandaag maakte ik een lekkere uientaart met kaas met een lekkere frisse salade erbij! ..mmm

Ik moet zeggen dat ik gesmokkeld heb met het deeg. Ik heb kant en klaar hartige taart deeg uit het vriesvak gebruikt! ook lekker!




 

-uientaart met gruyère

Tijm-uientaart met gruyère
  • 4
    personen
  • 10
    min voorbereiden
  • 1:40
    uur bereiden
  • 1
    uur wachten
  • waardering7.8
    obv 8 waarderingen
  • hoofdgerecht
  • vegetarisch
  • frans

ingrediënten

  • voor het deeg
  • 65 g koude boter, in blokjes
  • 100 g bloem
  • voor de vulling
  • 50 g boter
  • 750 g witte uien, in erg dunne plakjes
  • 1 groot ei
  • 2 grote eidooiers
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 60 g gruyère, versgeraspt
  • versgeraspte nootmuskaat

voorbereiden

Maak het deeg. Meng de boter, bloem en een snufje zout in een keukenmachine tot een mengsel dat op grof broodkruim lijkt. Schuif het mengsel in een ruime kom en meng er met koele handen of een tafelmes 1-2 theelepels ijskoud water door. Kneed het deeg licht, stop het in een plastic zak en leg het minstens 1 uur in de koelkast voor je het uitrolt.

bereiden

Maak de vulling. Smelt de boter in een grote, ondiepe pan. Doe er de uien in en laat ze tussen de 40 minuten en 1 uur op een laag vuur staan tot ze goudgeel zijn en heel zacht. Laat afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C en zet een platte bakplaat in de oven zodat die op kan warmen (op die manier wordt de taartbodem straks beter gaar).

Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en bekleed daarmee een taartvorm van 20 cm doorsnee en 3 cm diep. Prik de bodem in met een vork. Bekleed de deegvorm met aluminiumfolie en blindbakbonen, schuif de taartvorm op de hete bakplaat en laat hem 15-20 minuten in de oven staan. Verwijder folie en bonen en zet de deegvorm nog eens 10 minuten in de oven tot het deeg knapperig en goed gaar is, vooral de bodem.

Meng het ei, de eidooiers, crème fraîche, mosterd en tijmblaadjes. Meng er voorzichtig de uien door, bestrooi met zout en peper en schep het mengsel op de deegvorm. Strooi de gruyère over het oppervlak en strooi er flink wat geraspte nootmuskaat over. Zet de taart 45 minuten in de oven of tot de vulling goudkleurig is en stevig aanvoelt. Laat 10 minuten staan voor je de taart eet.

extra benodigd

Keukenmachine, (taartvorm Ø 20 cm), aluminiumfolie, blindbakvulling

kookboek

Het recept 'Tijm-uientaart met gruyère' is afkomstig uit het kookboek...
Kookboek De vegetarische optie van Simon Hopkinson

De vegetarische optie

Simon Hopkinson

'De vegetarische optie' is een kookboek boordevol gerechten zonder vlees of vis - voor wie eens een dagje zonder wil. Simon Hopkinson laat zien dat je met... lees verder
© Inmerc

Geen opmerkingen: