vrijdag 25 maart 2011

byzonder taartje...

Vandaag heb ik een recept voor een maanzaad-taart met vanille-boter-crème-glazuur.
Een zéér machtig, maar ook machtig lekker taartje...


Wat gaat erin?

Voor de taart:

  • 150 gr zachte boter
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 3 losgeklopte eieren
  • 100 gr patentbloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gr maanzaad (toko)

Voor het glazuur:

(Ik had de hoeveelheden van dit recept aangehouden, maar hield zo'n beetje de helft over. Ik heb ook een dunnere laag op de taart gedaan, omdat ik het idee kreeg dat je anders in een brok boter ging happen...)

  • 1 1/2 dl melk
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 175 gr zachte boter
  • 1 theelepel vanille-extract
Hoe maak je het?

De taart:

  • Oven voorverwarmen 170 graden
  • Wanden van vorm invetten en met bloem bestuiven, bodem bekleden met bakpapier.
  • Klop de boter met een mixer romig. Doe de suiker erdoor en klop tot bleke, luchtige massa. Eieren er geleidelijk bij en goed doormixen.
  • Zeef de bloem metzout en bakpoeder boven botermassa, maanzaad erbij en goed mengen.
  • Schep het beslag in de vorm en druk er met de bolle kant van een lepel in het midden een holte in.
  • 25-28 min. baken (test met spies of het midden gaar is)
  • Laat het gebak 5 min. in de vorm staan, haal daarna er voorzichtig uit en laat 'm op een rooster verder afkoelen.

De vanille-boter-crème-glazuur:

  • Breng de melk en de suiker langzaam en al roerend aan de kook, tot de suiker is opgelost.
  • Klop de eierdooiers in een kommetje los en voeg onder voortdurend roeren de hete melk aan de dooiers toe.
  • Giet het mengsel weer in de pan en verwarm de melk op laag vuur al roerend tot hij zo dik is dat hij op de bolle kant van een lepel blijft hangen. Dit zal ongeveer 10 min. duren. (Ik heb deze dikte niet kunnen krijgen, maar het het kwam wel goed met mijn glazuur.)
  • Laat de melk niet koken omdat de kans groot is dat de vla dan schift. (mocht dit toch gebeuren, haal dan de pan gelijk van het vuur en giet de vla door een zeef in een schone pan)
  • Giet de gebonden vla in een kom of maatbeker en laat hem iets afkoelen.
  • Doe intussen de boter in een kom en klop bleek en luchtig.
  • Voeg geleidelijk de afgekoelde vla (op kamertemperatuur en niet koud) toe en blijf klopppen tot alles is gemengd. Klop de vanille erdoor.

Smeer de taart in met de glazuur, zet een kopje koffie, doe een knoopje van je broek los en proef deze byzondere, verrassende en niet alle-daagse taart!!





9 opmerkingen:

Fan sels zei

Dit lijkt me het proberen wel waard, maar eigenlijk ben ik net een beetje/boel aan het minderen van al die heerlijke zoetigheid, maar deze..., voor het weekend??, mag dat??
Lekker weekend, groetjes,
Truus

Jolanda zei

Wat een machtig heerlijk recept!

petra zei

Een klein stukje proeven moet kunnen toch?!

liset zei

Jemig de pemig dat ziet er goed/lekker uit!!!!
(sorry, heb nog steeds niet geblogt over je ontvangen award..)

Unknown zei

I haven't had poppyseed cake in ages but I think it is delicious! Perhaps I could try this recipe, eh? It looks fab... :)

Makkie zei

Oooh Petra wat ziet dit er lekker uit. Net nu ik me voor de 1000ste keer heb voorgenomen om weer eens wat op te letten. Het loopt hier weer de spuigaten uit. Ik heb net in mijn eentje een hele zak snoep leeggegeten. Zucht zo wordt het nooit wat met mijn lijn.
Ik wens je een fijn weekend!

iemand zei

Heey mama,

Deze taart was zooo lekker! Misschien is het ook wat voor op mijn verjaardag...? Ik heb er van gesmult.

groetjes Mirthe

Michaja zei

Wat een bijzonder recept! Maar wat is patent-bloem?

petra zei

Ik heb de verpakking er even voor je bij gepakt. Het is tarwebloem die volgens mij zeer fijn gemalen is.Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Misschien kun je het ook vervangen door gewone tarwebloem, dan zal de struktuur iets groffer zijn.
groetjes Petra